Thursday, October 7, 2010

Secubit Garam Sesudu Rasa..

                                    Nasi Dagang Terengganu...
           Sungguh berasa selera sekali jika dapat makan nasi dagang ini kan. Al maklumla
nasi dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut serta dimasak bersama-sama santan kelapa.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan aya hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan. Di bawah ini saya sediakan resepi.


Bahan-bahan:   
  • 4  cawan beras siam wangi
  • 1  cawan beras pulut
  • 1 biji kelapa - jadikan (2 cawan santan cair & 1  3/4 cawan santan pekat)
  • 3 ulas bawang merah - dimayang halus
  • 2 cm halia - dimayang halus
  • 3/4 sudu besar halba
  • 1 sudu besar garam (paras rata)
      Cara membuatnya:
  • Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 6 jam atau semalaman sebelum dikukus
  • Letak pengukus atas dapur dan masukkan air
  • Sementara itu, campurkan santan pekat dengan garam . Kacau hingga hancur garam tersebut.
  • Bila air di dalam pengukus menggelegak, masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak  
  • Bila separuh masak, angkat nasi kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair keatasnya dan kacau hingga rata.
  • Kemudian masuk balik ke dalam pengukus, kukus sekali lagi hingga masak.
  • Bila masak, sekali lagi angkat masukkan ke dalam bekas besar tadi lalu siram dan gaulkan nasi dengan santan pekat, halba, halia dan bawang yang dimayang tadi.
  • Kacau sehingga rata dan sebati . Sedia untuk dihidangkan.
      Nota: Jika lubang pengukus besar, utk mengelakkan nasi banyak gugur ke bawah bolehlah lapik dgn
      daun  pandan/daun pisang sedikit.
      (JANGAN lapik sehingga tertutup semua lubang nanti nasi lambat/tak masak pulak)


GULAI IKAN NASI DAGANG

      Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan aya / tongkol yang sederhana besar (600 g)
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 3 sudu besar rempah gulai nasi dagang..byk dijual di Pantai Timur (kacau dgn sedikit air panas utk dijadikan pes)
  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji kelapa – dijadikan 4 cawan santan
  • 2 cm. halia
  • 2 cm. lengkuas
  • 4 keping asam gelugur
  • 1 cm kunyit hidup
  • 2 sudu besar gula melaka
  • 5 - 6 biji buah belimbing buluh
  • 10 biji lada kecil
  • 1 sudu besar kerisik
  • garam dan serbuk perasa secukup rasa
  • 5 sudu besar minyak untuk menumis
      Cara membuatnya:
  • Ikan dipotong berkeping-keping dibasuh dan dibersihkan
  • Kemudian direbus dengan sedikit air
  • Masukkan garam dan 2 keping asam gelugur
  • Biarkan sehingga mendidih dan hampir kering airnya
  • Diangkat dan biarkan sejuk ( Boleh juga disediakan sehari lebih awal atau disimpan satu malam kemudian dibuat gulai )
  • Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit ditumbuk lumat
  • Panaskan minyak dan masukkan cili kisar diikuti dgn bahan yang telah ditumbuk lumat kemudian bila wangi dan agak garing masukkan pes rempah. Tumis sehingga pecah minyak
  • Masukkan santan. Kacau sehingga mendidih
  • Masukkan ikan yang telah direbus tadi, 2 keping asam gelugur dan gula melaka
  • Biarkan ia mendidih sehingga menjadi pekat sedikit
  • Masukkan lada kecil dan buah belimbing
  • Biarkan mendidih seketika baru diangkat

ACAR TIMUN NASI DAGANG
      Bahan-bahan:
  • 1 biji timun
  • 1 biji cili merah        }dimayang
  • 1 biji cili hijau           }dimayang
  • 2 biji bawang merah } dimayang
  • 1 batang lobak merah
  • 4 sudu makan cuka
  • 2 sudu gula
  • Garam secukupnya
      Cara membuatnya:
  • Timun dan lobak merah dipotong kecil memanjang lebih kurang 2.5 cm.
  • Campurkan bersama bawang merah, cuka, gula dan garam di dalam sebuah bekas
  • Kacau sehingga sebati dan rata
  • Biarkan kira-kira 15-20 minit baru dihidangkan


No comments:

Post a Comment